top of page

Vertragen als grootste groeistrategie

Bijgewerkt op: 9 apr




Ann-Sophie Theunis, samen met haar man Guillaume, de bezielers van het prachtige Bleyckhof in Ranst.
Ann-Sophie Theunis, samen met haar man Guillaume, de bezielers van het prachtige Bleyckhof in Ranst.

We leven in een wereld waar alles sneller moet. Meer klanten, meer omzet, meer bereik. En liefst nog gisteren.


Maar als je echt duurzaam wilt groeien als ondernemer — en niet halverwege crashen van stress of burn-out — dan is er één vaardigheid die je beter onder de knie krijgt dan snelle sales calls of killer funnels: vertragen.


Dat lijkt misschien tegenstrijdig. Toch is het de rode draad in het verhaal van Ann-Sophie, de bezielster van Bleyckhof, die laatst te gast was in onze podcast.


Deze bezielde ondernemer leeft het leven, samen met haar zoontje en partner, hard en diep, maar wordt er ook als geen ander telkens aan herinnert dat vertragen een grote noodzaak is als je niet eenzaam, opgebrand en doelloos in je ondernemerschap wil staan.




In dit artikel neem ik je mee in waarom vertragen je business (en jezelf) redt — en hoe je dat vandaag nog kunt oefenen.


1. Ondernemen zonder jezelf kwijt te raken begint met stilstaan


De meeste ondernemers (mezelf inclusief 🙋‍♀️) starten vol vuur. Ideeën, passie, de wil om iets moois in de wereld te zetten. Maar onderweg sluipt er iets in: de druk om altijd maar meer te doen. Om op te schalen. Om "succesvoller" te zijn. Om je bedrijf financieel sterk te maken. Je wordt meegenomen in een stroom die genadeloos is. De ondernemersfunnel noem ik het wel eens (je weet wel, het pad waarlangs velen lopen: eerst start je op, dan ga je schalen, dan doe je dit, dan doe je dat...).


En net daar verliezen velen zichzelf. Burn-out bij ondernemers gaat niet per sé over teveel doen, maar over teveel doen zonder na te gaan of het echt in lijn met je ambities of waarden ligt. Wanneer stond jij voor het laatst stil om je even af te vragen of je aan het doen bent wat goed voelt?


Ann-Sophie zei het zo mooi:

"Ik wil ondernemen vanuit een gevoede grond, niet vanuit uitputting."

👉 Zelfzorgles: Neem (wekelijks, maandelijks) tijd om te voelen: klopt dit nog voor mij? Of ren ik gewoon door omdat ik bang ben om stil te vallen? Lukt dat niet in je eentje? Kom dan gerust naar de volgende try-out, dan helpen we je hier een handje bij.


2. Rouw, verlies en ondernemen: hoe groot verdriet de echte prioriteiten blootlegt


Rouwen om een verloren kindje bracht Ann-Sophie op een plek waar ze niet anders kon dan alles opnieuw bekijken. Niet: Hoe kan ik snel herstellen en weer door? Wel: Wat is echt belangrijk voor mij, als mens én ondernemer?


Dat heb ik ook ervaren in de weken na het verlies van m'n lieve zus. Opeens was m'n bucket-of-fucks-to-give zo klein geworden, dat ik opeens wist wat écht belangrijk was.


En als het echt donker wordt, blijven er verrassend weinig dingen over die er nog toe doen.


👉 Zelfzorgles: Wacht niet op een crisis om je prioriteiten te herzien. Stel jezelf vandaag al de vraag: als morgen alles wegvalt, wat wil ik dan behouden? Of nog beter, als er morgen opeens eindeloos veel geld op m'n rekening stond. Wat zou je dan behouden en wat zou je anders gaan doen?



3. Minder moeten = meer impact


Vertragen betekent niet dat je ambities opgeeft. Vertragen betekent wel: ruimte maken om te zien of je op je juiste weg bent. Of je in de richting aan het gaan bent, waar je blij van wordt.

Ann-Sophie en Guillaume schrapten dingen uit hun aanbod, trokken duidelijke grenzen, en zagen hun impact alleen maar groeien.


Minder events, meer ziel. Minder rennen, meer raken.


En het mooie is: klanten voelen dat. Mensen voelen het verschil tussen een ondernemer die ja zegt vanuit overvloed en eentje die ja zegt vanuit angst.


👉 Zelfzorgles: Echte overvloed komt als je stopt met alles willen zijn voor iedereen. Bouw je bedrijf rond de energie die je beschikbaar hebt, niet andersom. Durf te kiezen voor wie je écht wil zijn en leer te verdragen dat je niet voor iedereen bent.



4. Ondernemen is surfen, niet vechten


We willen vaak controle. Over het aantal klanten, het succes, onze inkomsten. Maar het leven — en zeker het ondernemerschap — is niet te controleren.


De golven komen, of je het wilt of niet. De kunst is niet om ze tegen te houden, maar om erop te leren surfen (een torenhoog cliché, maar elke keer opnieuw zo waar). En ja, soms ga je kopje-onder. Soms is er rouw, teleurstelling, verlies. Maar als je goed weet waarom je aan het surfen bent, en waar je graag wil komen, dan heb je een ontzettend stevig fundament.


👉 Zelfzorgles: Focus niet op het controleren van alles. Bouw een stevige plank (lees: je zelfzorg, je waarden, je basis) en leer op de golven te vertrouwen.



🚀 Conclusie: Als je écht duurzaam wilt groeien, leer dan vertragen


Je hoeft niet harder te werken om succesvoller te zijn. Je hoeft niet meer te doen om meer voldoening te voelen.Je moet vooral leren om dichter bij jezelf te blijven. Om je successen niet alleen te meten in cijfers, maar ook in rust, vreugde en verbinding.


Vertragen is geen vertraging. Vertragen is kiezen om niet onderweg jezelf kwijt te raken.


Of zoals Ann-Sophie het zo mooi zei:

"Ik wil in 2025 kunnen huppelen door het gras. Met de modder nog aan mijn voeten."

Je zal misschien af en toe wat trager gaan, maar je zal zéker wel in de juiste richting wandelen. En da's goud waard.


🔎 Zin om deze aflevering te beluisteren? Hier is 'm!

👉 Zin om zelf eens een zelfzorgmomentje te ervaren? Kom dan langs op de volgende try-out en ontdek zelf wat zelfzorg voor jou kan betekenen als ondernemer.




Zeg enne,

haaaaaave

you met FERM? 😏



Hebben we je al verteld hoe FERM content we zijn met onze nieuwste business buddy? Dit is by far het allerlekkerste drankje die we in tijden mochten proeven en daarom zijn we zo trots ze aan je te mogen voorstellen. Thanks FERM Kombucha voor de support — it means the world.




 
 
 

Comments


FVV_OMMETOER_BRANDING_LOGO_MEDIUM_edited

Ommetoer BV
Keydorpstraat 9
8421 Vlissegem
BE 1011.586.373


Let's talk
hallo@ommetoer.be
laura@ommetoer.be

Join our online village

© 2025 | OMMETOER — ALL RIGHTS RESERVED

bottom of page